Precedenta
  Urmatoarea

  Tanti Rozi

  Localizare: Criț (Comunitatea: Braşovul)

  Una din gospodinele pe care viața la țară nu le-a resemnat în fața televizoarelor, subjugate de telenovele. Întreg universul familiei Anghel din Criț, Brașov, fișa ei de post nescrisă, se învârte după calendarul cosmic al fructelor, al ierburilor, pe lângă care mulți trecem cu senina neștiință.

  Rozalia Anghel zice ca la ea e singurul loc unde se dau jos mustățile măceșelor. A ajuns la finețea asta din grija să nu strice un obiect luat cu împrumut: mașina de făcut pasta de măceșe, asemănătoare unei mașini de tocat carne, înzestrată în plus cu o pâlnie. Abia apoi a observat că toți clienții au prețuit în special delicatețea gemului ei de măceșe.

  Acest mic producător de la granița județului Brașov cu Mureșul a știut să transforme, cu multă muncă, darurile naturii în produse locale premium.

Povestea

Cu ochii pe calendarul cosmic

"Prima e urzica, se iveste prin aprilie-mai, apoi vine ciubotica-cucului, apar rabarbarul, corcodușele, vine frunza de păducel, asta cam pe la sfârșitul lunii mai, urmează florile de păducel, doar trei zile, musai să fii cu ochii pe ele, că-s foarte ușoare și le ia vântul." În iunie, tre să stai atentă la frunzele de nuc și la florile de soc, prin iulie la cireșe, fragi și zmeură; coarnele și afinele vin în august, în septembrie ai de-a face cu murele de pădure, prunele, cătina și socul. În octombrie culegi mere, pere, gutui și macese. Vâscul e ultimul, spre noiembrie. Dar dintre toate, cel mai bun prieten al omului e ceaiul de urzică. Dacă ar știi oamenii cât de puternică e urzica, ar cultiva-o fiecare în grădina lui".

Respectul pentru lucrul luat cu împrumut

"Un sas care lucra la fabrică, în Brașov, a făcut pe timpuri 10 bucăți, dar le-au luat săsoaicele când au plecat în Germania. Au rămas doar două mașini în sat și noi lucram pe una din astea două, o împrumutasem de la proprietar și, din teama să n-o stricăm, curățam măceșele și de mustăți, apoi am văzut că așa ieșea și gemul mai curat". I-a rugat pe mulți să-i aducă una, i-au adus tot felul de mașinării. Nici una nu era așa cum o făcuse sasul în fabrică, pe timpul lui Ceaușescu. Ce avea special mașinaria aia? O pâlnie de inox, nu de tabla obișnuită ce face ca pasta de măceșe să oxideze. De astă vară, în casa familiei Anghel nu se mai lucrează însă cu frica de lucru împrumutat... Tanti Rozi a ținut doi turiști nemți o săptămână, pe măncare și băutură, le-a dat și o sută de euro la plecare și așa a primit prin poștă, după un răstimp, una din cele 8 mașini emigrate în Germania."

Toată familia în dispozitiv la curățat măceșe, boabă cu boabă

"De livezile și gemurile altora, de prin străinătățuri, nu vrea să auda tanti Rozi, din comuna Criț, județul Brașov, pe numele ei întreg Rozalia Anghel. Ea este recordmena absolută la gemuri, pricepută mai ales în meșteșugul gemului de măceșe: "hecempecem", cum mai este botezat în zona Brașovului. Aproape în fiecare seară, în bucătăria ei traversată de mirosuri ale unor mâncăruri nemțești, ungurești și românești, toți ai casei lucrează la mica afacere cu fructe și ceaiuri. În toamna asta au vândut 270 de borcane fundației Adept și alte 400 la piața din Brașov. De la gemuri până la zacuscă, trecând prin rețete locale de sorginte ungurească, cum ar fi hreanul cu mere, tocmai bun să echilibreze fripturi grele sau cârnați de casă. Soțul doamnei Rozi, agent de circulație în timpul zilei, leapădă seara uniforma și se așază alături de cei trei copii ai familiei, doi băieți și o fată. Cu palmele sale uriașe, prinse acum într-o mecanică și mai ritmată decât a semnelor de circulație, domnul Anghel începe misiunea de curățare a măceșelor de fiecare amănunt care ar putea compromite un gem adevărat."

Galerie foto

Comenzile se preiau non stop și vor fi livrate oriunde pe teritoriul României la adresa indicată de clienți în termen de 4 zile de ore lucrătoare, după confirmarea lor telefonică. 

Comanda minimă pentru produsele acestui partener este de 8 borcane.