Irinel Lipotean
Localizare: Baia Mare (Comunitatea: Maramureşul)
A fi român e un privilegiu doar dacă știi ce zestre frumoasă te precede
O artistă cu lucrări de o rară candoare. Picturile lui Irinel Lipotean funcționează la granița dintre bucuria jocului și mitologie, dintre prezent și un trecut bogat în reprezentări precreștine legate de teritoriul numit acum România. Din acest trecut ne vin, printr-un mix particular de culori, grație talentului tinerei pictorițe maramureșene, personaje din calendarul popular al românilor. Suntem invitați la o călătorie cu 12 trepte de basm, prin profilul Babelor Mitologice, fiecare cu rostul și povețele ei. Să ne deschidem deci ființa și să ne bucurăm de spectacolul detaliilor și mesajul moral din spatele personajelor.
Povestea

Răutatea nu rămâne nepedepsită
Zilele Babei Dochia „ Baba Dochia zice că avea o noră s-a trimes-o în marț după fragi. "Să te duci să-mi aduci fragi, că de nu, vai de pielea ta!”. A trebuit nora să se ducă, plângând. De unde, mă rog, să ieaie iarna fragi!? Merge ea, merge, prin pădure, vede un foc și lângă foc - doi moșnegi. Erau Dumnezeu și cu Sf. Petrea. Au întrebat-o de ce plânge. Ea le-a spus... Dumnezeu i-a zis să ție poala și i-a aruncat o lopată de jăratec, dar i-a zis ca pân-acas să nu se uite. Când a ajuns acasă, poala era plină de fragi! „N-am zis eu că au să fie!? zice baba. De-amu mă duc și eu cu caprele mele la păscut!” A mâncat baba toți fragii, s-a îmbrăcat cu 12 cojoace, și-a luat furca-n brau și s-a pornit. Dar Dumnezeu dă câte o furtună ș-apoi soare. Ea atunci se dezbracă de câte un cojoc și-l întindea și tot așa pân’ s-a dezbrăcat de toate. Și când n-a mai avut ce îmbrăca a înghețat. „ "Datinile și credințele poporului român – Adunate și așezate în ordine mitologică", Elena Niculița-Voronca

Alte Legende
„Iar dacă ningea de ziua Dochiei, femeile mai înțelepte scuturau o bucată de pânză afară, să se ducă răul din casă odată cu iarna și cu zăpada.” „Poveștile țăranilor spun că Baba-Dochia era o soacră foarte rea, care își chinuia nora în fel și chip. Odată, a trimis-o, la începutul lunii martie, să spele lâna neagră până o va face albă. Noroc că tocmai atunci au trecut pe acolo Dumnezeu cu Sfântul Petru și au făcut o minune. Apoi baba își trimite nora să înnegrească lână albă, tot spălând-o la râu. Iarăși o ajută Dumnezeu, care îi dă, pe deasupra, un buchețel de flori primăvaratice. Văzând florile, Dochia crede că a venit primăvara și se pornește cu oile la munte, îmbrăcată în nouă cojoace. Începe însă o ploaie fără oprire și, pentru că se uda, baba este nevoită să renunțe la câte un cojoc, până rămâne în cămașa. Atunci dă Dumnezeu un ger strașnic, drept pedeapsă, așa că baba îngheață și este prefăcută în stană de piatră, spre aducere-aminte de răutatea ei.”

Mărțișorul te ferește de soacrele cicălitoare
„Firul de lână pe care l-a tors Baba-Dochia pe când urca muntele se zice că este chiar firul mărțișorului, pe care femeile îl puneau la gâtul sau la mâna copiilor, ca să le aducă noroc și sănătate.” „Țăranii cred că fetele trebuie să țină sărbătoarea Dochiei, ca să nu aibă soacre rele și cicălitoare.” culese din "Îngeri, Zmei și Joimărișe - mitologie populară pe înțelesul copiilor", de Carmen Mihalache, Ana Pascu, Cosmin Manolache și Ciprian Voicilă.
Galerie foto



Comenzile pentru clienții noștri se preiau non stop și vor fi livrate la adresa indicată de clienți în termen de 48 de ore lucrătoare, pentru produsele aflate pe stoc, de la confirmarea telefonică a comenzii. Pentru produsele realizate doar la comandă se adaugă la acest interval timpul de execuție, specificat în descrierea acelui produs. În acest caz, se adaugă 5 zile.
Pentru efectuarea unei băbuțe este nevoie de 5 zile. În cazul personalizării după cerințele clientului, se adaugă 2/3 zile pentru documentare.
Înrămarea se poate face și cu alte materiale, dimensiuni, culori și accesorii ( sisteme de prindere/agățare ) la cererea clientului, costurile fiind suportate de acesta.